Skip to content

Campus Revitalisation Program

The University's strategic direction aspires to provide a distinctive, memorable and rewarding student experience by restoring vibrancy to our campuses.

The University's campus revitalisation program seeks to give effect to these strategic aspirations by:

  • Revitalising and activating our campuses through supporting the establishment of dedicated precincts which group like functions and create hubs of student activity and life
  • Maximising the utilisation of our space and achieving knock-on efficiencies
  • In the longer term, making funds available to reinvest in improved facilities.

Southern Campuses Revitalisation and Activation Project (SCRAP) - stage 1

The Southern Campuses Revitalisation and Activation Project (SCRAP) seeks to revitalise and activate our campuses through consolidating our building footprint and creating dedicated precincts. The primary aim of the SCRAP is to consolidate UTAS' resources so that we can deliver top quality facilities that enhance all aspects of the student experience.

SCRAP is based on the findings of a comprehensive spatial analysis study of southern campuses - at Sandy Bay and at the Domain. The study was commissioned by the University in 2013 to help us find the best way to address a range of critical infrastructure development issues, in line with the University's strategic direction.

Students in contemporary student area. Black, yellow and orange colour scheme.Based on these high-level objectives, and on the University's Master Plan for the Sandy Bay Campus, Commercial Services and Development (CSD) follows some key principles for improving our built environment:

  • Upgrade existing and create new facilities to support learning and research and enhance the student experience both educationally and socially
  • Consolidate similar functions/activities into defined precincts to increase efficiency and improve collaboration between disparate parts of the organisation
  • Improve and increase space for an expanded range of retail outlets and commercial ventures
  • Incorporate sustainability principles: sustainable procurement, energy and water use, dealing with waste to meet national targets as appropriate
  • Improve the functionality, condition and utilisation of built space
  • Rationalise the property portfolio and reduce the built footprint by disposing of surplus properties and/or those that have reached the end of their operational life to reduce UTAS' maintenance backlog and ongoing maintenance and service costs.

Projects

UTAS has completed the following projects as Stage 1 of SCRAP:

  1. Relocation and co-location of the Science Library with the Morris Miller Library. Read more about this project.
  2. Relocation of the Tasmanian School of Business and Economics (TSBE) to the Centenary Building and former Science Library space. Read more about this project.
  3. Relocation of Sense T to level 2 of the Maths building. (This was necessary to free up more space for TSBE.)

Stage 1 SCRAP moves

Lecture theatre with curved rows of tiered seatingThis initial stage of the SCRAP delivered new Harvard-style case study rooms on level 1 of the Centenary Building and a technology enhanced active learning laboratory (TEAL), providing learning spaces that represent international best practice and offer exciting new learning options for all students on the Sandy Bay campus.

Major benefits of the SCRAP initiative included:

  • Reinvigoration of the central Sandy Bay campus to enhance campus life and vibrancy and encourage collaboration
  • Provision of more learning spaces for private and group study on the Sandy Bay campus, including within the Morris Miller Library.
  • Improving the accessibility of teaching and learning facilities, student services and amenities by concentrating activities at the campus core
  • Creation of a postgraduate student hub in the Morris Miller Library building
  • Delivery of new and refurbished lecture and tutorial rooms that reflect world's best practice.

Northern Campuses Revitalisation Project

The Northern Campuses Revitalisation Project is aimed at improving the student and campus experience through consolidating activities, upgrading facilities and revitalising the spaces used for key activities and functions.

Newnham Campus

Outside building on sunny autumn dayThe Newnham campus spans a long history in education, from the Brooks High School established in 1948 to the multi-disciplinary University campus of today.

The Northern Campuses Revitalisation Project delivers on its objectives at Newnham through:

  • providing reinvigorated campus amenities
  • consolidating campus activities.

These outcomes align with the University's strategic direction.

Unification and arrivals precinct

Over time, the main arrivals point for the Newnham campus will shift from Newnham Drive to Maritime Way, which will see the introduction of an arrivals forecourt. Maritime Way will become the ceremonial front door for visitors, staff and students. Existing campus entry points will also be improved. There will be a focus on shifting executive and administrative functions to this precinct. This will further the unification of UTAS and the AMC, and provide co-location of like functions.
What is to come?
  • Develop arrivals forecourt in front of Swanson Building.

Student life and services precinct

Contemporary entrance with glass doors and red geometric pattern on external wallsThe delivery of the Walk Café, Bar and Terrace on Queen Elizabeth Walk was a core part of the University's longer-term objectives to provide a reinvigorated central campus and enhanced student experience through focusing student support services within a centralised, single precinct.

What has been achieved?
  • additional space provided in Building B for the Centre for University Pathways and Partnerships.
  • the newly refurbished café (the Walk Café, Bar and Terrace) completed semester 1, 2014. The Walk represents a consolidated catering venue for Newnham. It replaces a number of (formerly competing) venues and is already showing signs of achieving its aim to provide a one-stop social, study, and eating venue for students, staff and the general public. It has opened up the Queen Elizabeth Walk frontage and is attracting patronage from the Newnham Drive aspect of the campus (previously occupied by a car park and block wall).
  • consolidation of CSD activities including vehicle fleet, campus services, accommodation services onto level 2 Building Z
  • consolidation of TUU activities onto level 3 of Building Z
  • completion of staff lounge in Building Z as well as a student lounge on the ground floor
  • completion of redesigned front-of-house area for Student Centre
  • activation of outdoor spaces along Queen Elizabeth Walk
  • refurbished parenting room in Building Z

Learning, science and research precincts

Hallway with black and blue geometric pattered carpet with modern collaborative study space visible through glass wall.What has been achieved?
  • Connell Building Research hub. An additional 37 postgraduate research study carrels were delivered in the Connell Building in 2014. This development, which focused on currently under-utilised building areas, extended the existing Higher Degree by Research (HDR) centre to allow HDR students from all faculties and institutes to study in an environment purpose-built for the HDR program of study. The space will allow HDR students to interact with peers and those studying other disciplines.
  • Collaborative learning space developed in the Swanston Building
What is to come?
  • AMC Communal Centre (Building A9) student lounge redevelopment to include common rooms, study hubs and more postgraduate space. This project will include improvements to the external façade of the building to a create point of interest at the entry to the Newnham campus.
  • Discussion and decision regarding potential relocation of aquaculture complex into the Research Precinct.

These developments will become part of the transformation project - subject to a move to Inveresk.

Residential precinct

View of block of buildings from across the river. Attractive wooden and concrete structure bathed in afternoon sunlight.The residential precinct provides world-class residential facilities which enhance the student experience and further expand commercial opportunities for the University.
What has been achieved?
  • completion of 180 world-class studio apartments at Newnham (completed 2014) and 120 apartments at Inveresk (completed 2016), funded under the National Rental Affordability Scheme (NRAS). The apartments are full to capacity and provide students with contemporary and affordable accommodation options, allowing the University to maximise its on-campus resident cohort through placing itself well in a competitive market.
  • improved pedestrian and street lighting
What is to come?
  • redevelopment of the AMC Communal Centre. The Communal Centre will be transformed into a contemporary informal learning and social space. The project will deliver a range of study spaces predominantly for undergraduate use, and provide a space where the residential cohort can meet, socialise and have a place to engage with non-residential class-peers in a mutual and supportive environment.
  • Creation of a new pedestrian thoroughfare between sports fields, recreational facilities and the residential precinct is also planned as part of the broader urban design framework for the campus.

Cradle Coast

Inside apartment with kitchenette in foreground, queen sized bed, desk and girl reading beside window.What has been achieved?

  • Under the National Rental Affordability Scheme (NRAS), 40 purpose-built studio apartments have been built at West Park, Burnie. The apartments were completed in February 2015.
  • Redevelopment of the Domestic Arts Building and spaces in the Makers' Workshop

What is to come?